Udruga Radost, J.J. Strossmayera 8, 47300 Ogulin

Adventska izložba Udruge “Radost”

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u srijedu 3. prosinca, na dan kada se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, upriličena je skromna svečanost otvorenja prodajne izložbe Adventskih radova koje su izradili najmlađi polaznici kreativne radionice Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Radost“.

Uz uzvanike i predstavnike medija, svečanom otvorenju nazočili su, u ime župana Ivana Vučića i gradonačelnika Jure Turkovića, Nagib Gaši i Karmela Matić, koji su pohvalili rad udruge uz obećanje da će grad i županija i u budućnosti poduprati rad članova udruge.
Otvarajući izložbu predsjednica udruge Sanja Kosanović nazočnima je pojasnila kako otvaranje izložbe baš na dan obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom nije slučajnost. Naime, Ujedinjeni narodi 3. prosinac proglasili su Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. UN-ova Komisija za ljudska prava je u svojoj rezoluciji 1993/29 od 5. ožujka 1993. pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca: “s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.”
Na taj način članovi udruge željeli su pokazati svojim primjerom da invaliditet ne mora nužno biti prepreka u životu, te da nastoje i žele biti ravnopravni članovi zajednice čiji su neizostavan dio, a za to im je često nužna podrška upravo iste te zajednice i njenih institucija. Tom prigodom predsjednica Sanja Kosanović je istaknula kako se upravo na ovaj dan velik broj ljudi možda jedini dan u godini sjeti prepreka i problema koje osobe s invaliditetom svakodnevno imaju.

Predsjednica udruge iskoristila je prigodu da nazočne informira o skorašnjem posjetu gradonačelnika i njegovih suradnika tijekom kojeg će biti upoznati sa provedbom projekta “Pomoćnici u nastavi – jednake mogućnosti za sve!”. Sredstva za provedbu projekta osigurana su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a trajat će do 30. lipnja 2015. godine.

Izložba je prodajnog karaktera i trajat će do 5. siječnja, a prikupljena sredstva bit će namijenjena za daljnji rad udruge.

Izvor: Radio Ogulin