Udruga Radost, J.J. Strossmayera 8, 47300 Ogulin

O nama

1. O udruzi, ciljevi

Udruga je osnovana u svibnju 2006 na inicijativu roditelja djece s poteškoćama u razvoju, a s ciljem okupljanja, druženja, promicanja humanitarnih, socijalnih, zdravstvenih i ostalih potreba njenih članova.
Svojim radom mi nastojimo poboljšati položaj naših članova u lokalnoj zajednici i šire, pomoći pri zadovoljenju najosnovnijih potreba, osvijestiti zajednicu o potrebama i problemima članova, nastojimo im vratiti nadu u bolje sutra.
Posebno nastojimo našim najmlađim članovima približiti način života kakav vode njihovi zdravi vršnjaci, ( kroz proslave rođendana, izleta, sudjelovanja u pripremama za izložbe, sudjelovanja na manifestacijama vezane za Grad ).

2. Sadržaj udruge

Osnovni sadržaji udruge vezani su uz okupljanje roditelja i djece s posebnim potrebama, ali i ostalih osoba s invaliditetom te građana zainteresiranih za pomoć oboljelima, u vidu volonterstva.
Okupljanje je organizirano kroz 4 radionice: kreativnia radionica, tjelesno terapeutska radionica, glazbena i informatička. 
Svake druge srijede u mjesecu upriličeno je druženje osoba oboljelih od multiple skleroze.

  • Kreativna radionica postoji od samog osnutka Udruge, okuplja oko 20  članova, dva puta tjedno.
    Pokazala se ne samo kao mjesto za igru i druženje već kao i vrsta radne terapije jer radom se u djeci pobuđuje kreativnost, sposobnost komunikacije, izražavanje mišljenja, pripadnost grupi, uče se toleranciji unutar nje, ekološka osvještenost jer mi radimo  od raznog otpadnog materijala po načelu pretvorimo nekorisno u koprisno ( boce, čepovi, kartonske kutije..).
    Organiziramo prodajne izložbe čiji prihod ide u humanitarne svrhe ili u kupnju materijala za istu.
    Sudjelujemo na svim važnim manifestacijama Grada.
    Voditeljice su Valentina Cetinjanin, Maja Mazor i  Senka Turkalj
  • Tjelesno terapeutska radionica održava se svake subote u Sokolskom domu.  Voditeljica je viši fizioterapeut Sonja Milošević i Milana Maravić.
    Obzirom da svima nedostaje kretanja i kondicije, radi se na postizanju istog.  Sa osobama slabije pokretljivosti rade se vježbe specifične za pojedina oboljenja.
  • Glazbenu radionicu vodi profesorica Maja Puškarić, jednom tjedno.
    Sudjelujući u radu ove radionice, članovima se omogućuje ( putem sviranja i pjevanja ) relaksacija i kvalitetno druženje unutar kojeg se razvija osjećaj za ritam, obogaćuje rječnik, potiče pravilno izražavanje i interes prema glazbi.
  • Informatičku radionicu za djecu s posebnim potrebama vodila je profesorica Mirjana Puškarić. Nju je pohađalo 6 djece, koja su ovisno o svojim sposobnostima, uspjela savladati zadano im gradivo.
    Trenutno smo u pripremama radionice za odrasle članove kojima nedostaje informatičkog znanja, a istu bi vodila profesorica Senka Turkalj.
  • Dramsku radionicu vodi Milana Maravić.
    Svojim trudom uspjela je u kratkom vremenskom roku na “daske” postaviti prvu predstavu “Kako je tužni plavi autobus postao sretan” koje je izvedena  na 4. festivalu bajki u Ogulinu.
    Glumili su članovi naše Udruge i djeca Prve osnovne škole.
  • U sklopu  Udruge djeluje i Klub oboljelih od MS koji broji oko 30 članova
    Članovi Kluba Multiple okupljaju se I druže svaku drugu srijedu u mjesecu gdje razmjenjuju svoja iskustva vezano uz oboljenje, definiraju potrebe članova, predsjednica kluba ih redovito izvještava o novostima i promjenama koja se događaju unutar Saveza multiple. Isto tako i neki članvi aktivno sudjeluju u već navedenim radionicama.

3. Planovi

Kako nas je svakim danom sve više moramo se pobrinuti za veći prostor, ishoditi više parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom a manje arhitektonskih barijera. Nadalje, poticati lokalnu zajednicu i susjedstvo na uključivanje u život osoba s invaliditetom, potaknuti ih na razumjevanje i poštovanje. Pobrinuti se o kvalitetno provedenom slobodnom vremenu naših članova. Pozivati roditelje i staratelje te ostalo građanstvo na što veće sudjelovanje u radu Udruge, poboljšati međusobnu komunikaciju, raditi na integraciji djece u „normalan“ život. Očuvati njihove stečene socijalizacijske vještine, očuvati i jačati samopouzdanje, samopoštovanje, poticati osjećaj vrijednosti i pripadnosti. Organiziranje raznih dobrotvornih aukcija, izložbi i drugih humanitarnih aktivnosti. Omogućiti pružanje stručne pomoći članovima udruge. Raditi na boljoj suradnji s naloženim gradskim i županijskim tijelima, institucijama i drugim pravnim osobama . Organiziranje izleta i raznih oblika međusobnog druženja.

4. Volonteri

Volonteri koji nesebično pomažu na svim radionicama koje se tiču naših projektnih aktivnosti jesu : Aleksandra Perić, Natalija Solo, Antonela Vučić i Ana Gerovac. Pozivamo sve koji žele volontirati da nam se pridruže te na taj način članovima Udruge život učine ljepšim.