Udruga Radost, J.J. Strossmayera 8, 47300 Ogulin

Udruga Radost proslavila Dan invalida

1

Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “ Radost “proslavila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Pored članova Udruge gosti su bili predstavnici Udruge slijepih i Grada Ogulina. Obraćajući se nazočnima predsjednik Udruge Tihomir Tonković ukazao je na položaj osoba s invaliditetom i njihove probleme.

2

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1992.godine, kada je Glavna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se pozivaju sve zemlje na obilježavanje tog dana s ciljem da se osobama s invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno sudjelovanje u društvenom životu.

Nije teško zaključiti da su uvjeti života za ljude sa poteškoćama daleko teži. Oni imaju ograničene mogućnosti školovanja, ograničen pristup javnim objektima I institucijama.

Državne institucije donekle se pridržavaju zakona koji im nalaže izgradnju rampe koja bi omogućila pristup osobama u invalidskim kolicima.

Na današnji dan Udruga Radost želi apelirati na sve strukture u gradu da se uključe I daju svoj doprinos poboljšanju ove skupine u društvu. Najznačajnija potreba je da osobe s invaliditetom budu jednako tretirane kao i ostali građani.

Svjesni smo da je najveća prepreka aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom društvo. Nedostatak pozitivne svijesti i tolerancije prema osoba s invaliditetom, ali I da su osobe nedovoljno snažne, te u kontaktu s drugim ljudima osjećaju nelagodu I da bježeći u sigurnost, često zapadaju u izolaciju i pasivizam.

3

Shvatili smo da treba raditi na edukaciji mladih, oni čiji se stavovi tek formiraju.

Bilo bi dobro da glas osoba s invaliditetom putem njihovih udruga i drugih vidova organiziranja ne ostane bez odgovora i podrške nadležnih državnih organa i organizacija, jer oni se sami, bez dosljedne podrške nadležnih organa vlasti, ne mogu izboriti za svoja zagarantirana prava.

Neka današnji dan kao i svake godine bude uvod u međusobno razumijevanje, poštivanje, razmjenjivanje iskustava i svakodnevnu borbu za ostvarivanje naših osnovnih prava.

Čestitamo Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Udruga Radost