Udruga Radost, J.J. Strossmayera 8, 47300 Ogulin

Projekt ” Tolerancija među različitostima – nastavak ” ušao u završnu fazu!

Projekt „Tolerancija među različitostima – nastavak“, financiran od Karlovačke županije, traje do 31.12.2016.g. provodi se sa partnerima 1. O.Š. Ogulin i DV Bistrac, pri kraju je svoga puta provedbe. Cilj istog je inkluzija i integracija djece s teškoćama u razvoju u redovan odgojno obrazovni sustav kao i društvo u cjelini.


Glavne aktivnosti projekta su edukacija djece predškolske i školske dobi (osnovne skole), koja je orijentirana na poučavanje vještina pomaganja i razvoj zdrave empatije prema djeci sa posebnim potrebama te edukacija stručnjaka, odnosno odgajatelje u dječjim vrtićima i prosvjetne djelatnike u osnovnim školama i roditelje predškolske i školske djece. Edukacija roditelja i odgojno-obrazovnih stručnjaka najviše se usmjeravala na podizanje svjesnosti o poticanju različitosti te poboljšanja u načinu ophođenja.
Upoznati su sa stereotipima i predrasudama koje se uče u ranoj dobi a koje utječu na kasnije ponašanje i odnos prema različitosti. Osim navedenog, upoznati su i sa posljedicama netolerancije, od gubitka samo poštovanja, izolacije, lošije socijalizacije pa do posljedica po mentalno zdravlje djeteta.
Također, ovim putem nastojimo senzibilizirati javnost, odnosno poticati da na pravi način pomognu predškolskoj i školskoj djeci sa posebnim potrebama i njihovim obiteljima.
Nakon svakog predavanja roditeljima, učiteljima i nastavnicima te odgajateljima
podijeljeni su evaluacijski listići. Naime, njime smo htjeli saznati koliko smo predavanjima uspjeli utjecati na daljnje promjene u ponašanju i ophođenju, kao i odgoju vlastite djece, prema osobama koje su po nečemu različite od nas.
Veseli nas što su nam povratne informacije dobivene iz evaluacijskih listića uistinu pozitivne, pri čemu su se predavanja smatrala korisnima te navode da su naučili nešto što nisu znali.
Nadalje, ono što nam je vrlo drago jesu odgovori roditelja koji pokazuju da žele educirati vlastitu djecu u smjeru prihvaćanja različitosti.
Svi oblici aktivnosti projekta, od predavanja s djecom preko roditelja do odgajatelja i odgojno-obrazovnih djelatnika, odvijali su se u ugodnom ozračju te razmjeni informacija i iskustava.
Nadamo se da smo svojim aktivnostima pokrenuli lavinu tolerancije prema različitosti, jer kako kaže često korištena priča u našim predavanjima o jednom malom mišu- svatko je od nas važna nit u tkanju života druge osobe.