Međunarodni dan osoba s invaliditetom 2021. (VIDEO)

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom – 03. prosinca u Restoranu Kristal u Karlovcu održana je 13. konferencija pružatelja usluga osobama s invaliditetom pod nazivom “Doprinos udruga osoba s invaliditetom u ublažavanju posljedica kriznih situacija 2020.-2021.”

Predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan istaknula je kako udruge i savez kontinuirano rade te su tijekom pandemije i potresa bile svakodnevno na raspolaganju korisnicima zbog ublažavanja posljedica kriznih situaciji.

Prema najnovijem Popisu stanovništva 2021. godine, u Karlovačkoj županiji je zabilježeno 17 tisuća osoba s invaliditetom. Zbog te brojke, ističe predsjednica Presečan, osobe s invaliditetom zaslužuju pažnju svakog člana društvene zajednice. Tom prigodom Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije predao je zahvalnice Karlovačkoj županiji, Gradu Karlovcu, županijskoj vatrogasnoj zajednici, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Karlovca, policijskoj upravi na iznimnom doprinosu Udrugama tijekom 2020. i 2021. godine.

Na konferenciji je premijerno prikazan i video zapis izrađen u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave karlovačke, Saveza udruga osoba s invaliditetom, Autoklubom Karlovac, Udrugom Carpe Diem, a sufinanciran je sredstvima iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnom prometa.

U video zapisu, koji možete pogledati u nastavku, sudjelovala je Gordana Jurčević, predsjednica, a na konferenciji su uz nju sudjelovale Marica Poljančić, izvršna direktorica i Ivana Mastelić Ivić, administrativna tajnica UOSIKAŽU.

Istoga dana policijski službenici Postaje prometne policije Karlovac su na području grada Karlovca pojačano su provodili mjere nadzora ispravnog korištenja parkirnih mjesta koja su označena i rezervirana za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i provjere poštivanja odredbi korištenja znaka pristupačnosti.

U sklopu provođenja ove aktivnosti predstavnice UOSIKAŽU Blaženka Lipovac,  voditeljica Kreativne radionice i Dorotea Krmpotić, asistentica terapijsko kreativnih aktivnosti zajedno su s predstavnikom policije ispred ulaza u trgovački centar na Trgu hrvatskih redarstvenika 6 u Karlovcu građanima dijelili promotivne materijale. Kako se nalazimo i u provedbi kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“ kao pristanak podrške NE nasilju nad ženama muškarcima su dijeljene bijele vrpce, simbol kampanje.

Izvor: https://uosikazu.hr/medunarodni-dan-osoba-s-invaliditetom-2021-video/ (03.12.2021)